flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за домашнє насильство

11 вересня 2020, 14:45

Не дивлячись на те, що останні роки українське законодавство прогресує у питаннях протидії насильству у сім’ї, нажаль, домашнє насильство залишається болючою темою багатьох українських родин.

Хтось терпляче чекає кращих часів, а хтось просто не знає, що це можна припинити.  Для цього державою створені дієві механізми, за допомогою яких можна зупинити насильство у сім’ї.

Поняття «домашнє насильство» охоплює не тільки фізичні дії, але й діяння сексуального, психологічного або економічного характеру. Воно розповсюджується не тільки на дії членів сім’ї, родичів в межах проживання, а також на колишнє подружжя, інших осіб, які спільно проживають чи проживали однією сім’єю, але не перебувають або не перебували  у родинних відносинах чи у шлюбі між собою. При цьому немає значення чи проживає кривдник у тому самому місці, що й постраждала від насильства особа.

 

Фізичне насильство включає:

- ляпаси,

- стусани,

- штовхання,

- щипання,

- шмагання,

- кусання,

- незаконне позбавлення волі,

- нанесення побоїв,

- мордування,

- заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості,

- залишення в небезпеці,

- ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані,

- заподіяння смерті,

- вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Сексуальне насильство - це діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

Психологічне насильство проявляється у словесних образах, погрозах, у тому числі щодо третіх осіб, приниженні, переслідуванні, залякуванні, інших діяннях, спрямованих на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Економічне насильство - форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Існують спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству. Це - терміновий заборонний припис стосовно кривдника, який виноситься уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України; обмежувальний припис стосовно кривдника, за яким треба звертатися до суду; взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

За вчинення домашнього насильства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

У минулому році Ленінський районний суд м.Дніпропетровська розглянув справи про адміністративне правопорушення за статтею 173-2 КУпАП щодо 617 осіб за вчинення домашнього насильства. На правопорушників судом накладалися стягнення у виді штрафу від 170 до 680 гривень, громадських робіт від 30 до 60 годин та адміністративного арешту до 15 діб. Найбільш суворі стягнення отримують ті особи, які вчинили правопорушення повторно протягом року.

З січня 2019 року набули чинності зміни в законодавстві України щодо посилення відповідальності за домашнє насильство. Законодавець передбачив можливість притягнення кривдника до кримінальної відповідальності за статтею 126-1 Кримінального кодексу України за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. Карається таке кримінальне правопорушення громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

9 вересня 2020 року Ленінським районним судом м.Дніпропетровська ухвалено вирок за цією статтею відносно громадянина П. Згідно з вироком, чоловік напротязі року чотири рази був притягнутий до адміністративної відповідальності за статтею 173-2 КУпАП за вчинення домашнього насильства щодо своєї колишньої дружини. Внаслідок вчинення систематичного домашнього психологічного насильства відносно потерпілої, вона зазнала психологічних страждань, а саме вказані дії викликали у неї побоювання за свою безпеку та спричинили емоційну невпевненість, нездатність себе захистити. Для захисту жінка звернулася з заявою до поліції. Суд визнав чоловіка винним та призначити йому покарання у виді обмеження волі на строк два роки. При цьому, суд врахував ставлення обвинуваченого до скоєного правопорушення, його каяття та звільнив від відбування покарання, встановивши іспитовий строк тривалістю один рік. Крім цього суд поклав на засудженого такі обов’язки: заборона на листування, телефонні переговори з потерпілою, інші контакти через засоби зв’язку чи електронні комунікації особисто або через третіх осіб, а також заборона наближатися на відстань більш ніж 100 метрів до місця, де колишня дружина може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку з роботою, лікуванням чи з інших причин.

Жертви домашнього насильства мають право на адвоката за рахунок держави для складення процесуальних документів та представництва інтересів у суді. Для цього слід звернутися до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Необхідну інформацію можна отримати за цілодобовим безкоштовним номером телефону  0 800 213 103.

За допомогою можна звернутися на національну "гарячу лінію" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або  з мобільного 116 123.

Насильство – це неприпустимо! Не мовчіть. Ви в змозі зупинити домашнє насильство.