flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виправдав обвинуваченого, оскільки прокурор не довів, що саме він вчинив злочин

27 листопада 2023, 11:13

           Колегією суддів Ленінського районного суду м. Дніпропетровська 24 листопада 2023 року було розглянуто кримінальне провадження стосовно особи, яка обвинувачувалась в умисному вбивстві потерпілого.

За версією органу досудового розслідування, обвинувачений, на фоні особистих неприязних відносин з потерпілим, наніс останньому не менше 35 ударів ножем в різні ділянки тулубу, що спричинило смерть потерпілого.

           Під час розгляду цього кримінального провадження особа заперечувала свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому злочину, вказуючи, що він не причетний до його вчинення, а поліцією було сфальсифіковано матеріали справи, оскільки в ту ніч він перебував недалеко від місця вчинення злочину.

         Крім цього, сторона захисту неодноразово вказувала на те, що докази, якими сторона обвинувачення обґрунтовує винуватість, зібрані з істотним порушенням норм КПК України, а тому не можуть бути покладені в основу доведення винуватості особи.

        Розглянувши дане кримінальне провадження, колегія суддів погодилась з позицією захисту про те, що зібрані у справі докази були отримані з порушенням вимог Закону, в тому числі й неуповноваженими особами.

        Також судом було констатовано, що навіть у випадку допустимості доказів, які надані стороною обвинувачення, вони, у своїй сукупності, не підтверджують, що саме обвинувачений причетний до вчинення цього злочину.

        За вказаних обставин, колегія суддів прийшла до висновку, що стороною обвинувачення не доведено перед судом, що кримінальне правопорушення вчинено обвинуваченим, а тому останній був виправданий та звільнений з-під варти в залі суду.